Dagboek van het Detox Test Team

Detoxen, ofwel ontgiften is een van de belangrijkste processen in het lichaam. Er zijn tal van manieren waarop je dat kan doen en veelal wordt er gebruik gemaakt van weinig eten en/of sappen. Not my style. Remco Verkaik, de man achter o.a. Sportvasten, heeft hierover een nieuwe theorie die ik graag testte.

De Theorie

Hoe kan het toch dat mensen met overgewicht, ondanks een goed voedingspatroon, toch niet afvallen? Die vraag stelde Remco Verkaik, o.a. ontwikkelaar van Sportvasten zich. En zijn sterke vermoeden is dat dat ligt in een niet optimaal functionerende ontgifting. Afvalstoffen worden opgeslagen in vetcellen. Wanneer de vetcellen hun vetten loslaten (door o.a. sporten en een goed voedingspatroon) komen daarbij ook de opgeslagen gifstoffen vrij. Maarrrrr, dan moeten ze nog worden afgevoerd. En dat is nou net waar het bij veel mensen mis gaat, vermoed Remco.

Daarom ontwikkelde hij een detoxprotocol waarbij de lever (de plaats waar de afvalstoffen worden afgebroken om goed te kunnen worden afgevoerd) maximaal wordt ondersteund. Om zo het ontgiften écht goed te kunnen laten verlopen (en dus ook af te vallen wanneer dit jouw wens is). Een combinatie van specifieke (plantaardige) voedingsmiddelen, veeeeeeeeel groentes en voedingssupplementen. Wij als Sportvasten coaches mochten dit als eerste testen. Lees verder voor onze ervaring.

De Praktijk

Na een misschien wel iets te met wijntjes en gin tonics doorspekte december (en laat ik eerlijk wezen, november ook), klonk een nieuw detox protocol waarbij je niet op 500 kcal hoeft te leven mij als muziek in de oren. Want ja, een detoxje kon mijn lichaam wel gebruiken. En bovendien zie ik ook mensen in mijn praktijk die heel goed hun best doen en toch moeite hebben met afvallen. Uit gezondheidsoogpunt én in de hoop dat ik mijn klanten hiermee een meerwaarde kan gaan leveren, ga ik dus graag de uitdaging aan. Nu heb ik geen overgewicht, dus ben ik in die zin niet het ideale proefkonijn. Maar ontgiften kan nooit kwaad. En voordat ik mijn klanten iets adviseer, wil ik zelf ook hebben ervaren hoe het is.

Dag 1: Oud&Nieuw was nog een kleine aanslag van gezelligheid, dus vol goede moed beginnen we dag 1. Met de nieuwjaarsduik in De Heide wel te verstaan. In ons joggingpak met daaronder onze zwemkleding kijken we elkaar aan in

de gang en zeggen: waar beginnen we aan? 🙂  Maar…hup, ff doorzetten en gaan. Samen met nog 9 andere toppers duiken we het water in en is het eigenlijk letterlijk en figuurlijk de frisse start die we willen maken. Heerlijk gedaan te hebben.

’s avonds ontbreekt het mij echter aan inspiratie en omdat vooral de avondmaaltijd bestaat uit VEEL!! (mannen 600gr en vrouwen 400gr) groente leek het handig een soep te maken. Maar dat is alsnog VEEL soep hahaha. Daarbij wat vis en een lepel kikkererwten maakt dat ik concludeer: dit moet anders, anders duren 10 dagen mega lang.

Dag 2: ontbijt met een smoothie (LEKKER!) en hop naar de gym om les te geven. Aan energie geen gebrek en deze dag isgoeddoor te komen. Wel merk ik dat mijn darmen gaan reageren (LOSLATEN!!) dus het protocol begint te werken. Omdat ik deze dag in The Unit blijf, is de lunch nogal functioneel: 2 puntpaprika’s, 50 gram kikkererwten, 2 winterpenen en een stuk komkommer. Samen met de noten zorgt het voor voldoende vulling en kom ik prima de dag door. Hoewel…halverwege begint een irritant zeurende hoofdpijn op te komen die eigenlijk niet weg gaat. Training helpt tijdelijk maar s avonds komt ie weer terug en zorgt dat ik niet goed in slaap kan komen. Wel in slaap val maar weer gauw wakker wordt en vervolgens er uiteindelijk (niet de bedoeling maar trek het echt niet) een paracetamol pak om toch de nacht beetje door te trekken.

Dag 3: vandaag neem ik havermout voor ontbijt met amandelmelk en het warme bevalt ook goed. Inmiddels beginthet plantaardige eten goed te wennen en is de lunch een ware winnaar. Tijdens het avondeten (lekker curry!!) zeggen we tegen elkaar: dit is goed te doen, en een goede voor de toekomst om toch steeds weer even een resetje te maken!

Dag 4: vandaag weer een drukke werkdag én een uitje op de planning met de boys. Ja…dat uitje…HOE ga ik dat invullen. We gaan met de boys van turnen, broers, zusjes en ouders bowlen en uit eten. Ik merk dat ik het toch wel een beetje een uitdaging vind. Normaal gesproken ben ik helemaal niet zo moeilijk met eten en kan ik prima de beste keuze maken voor dat moment, maar omdat dit protocol echt heel strikt is, is er nu ook geen ruimte om vanaf te wijken.
Ik weet direct weer waarom ik zo’n hekel heb aan schema’s 😉

Online bekijk ik de kaart en kom tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niets is dat past in het protocol. Niet gaan dan?? Nee. Echt niet!! Ik mail het restaurant en vraag of ze een grote groene salade kunnen maken met gebakken groente. Niet veel later krijg ik een mail terug: GEEN PROBLEEM! Beter! Genoten met de kids en de hele gang.

Dag 5: Op vrijdag hebben wij altijd chill avondje. Dat betekent heel concreet: Maltesers & Doritos uit de oven met kaas voor de kids, en een drankje voor de ouders + The Voice. Not this time! We maken (maar weer hahaha) een bakje gemberthee en komen tot de conclusie dat dat eigenlijk ook gewoon prima is. Wat wel opvalt is dat we beiden echt lang wakker zijn ’s avonds. Te veel energie?

Dag 6: Weer een werkdag en daarna het derde trainingsmoment van de week. Goed zweten is de opdracht en dat lukt me altijd met een pittige interval. Normaal gesproken doe ik het allerliefste krachttraining, en dan lekker zwaar. Dat zorgt er bij mij voor dat ik echt in mijn lijf duik. Om elke keer dat beetje extra te kunnen geven, moet ik er voor zorgen dat mijn lijf gefocust is en spierspanning goed. Die focus, ik noem het mijn bubbel, is mijn ontspanning. Heerlijk!! Nu kies ik voor de “hurricane”. Een crossfit achtige workout waarin je vooral moet “gaan met die banaan”. Zoveel mogelijk rondes van 5 oefeningen x een bepaald aantal herhalingen in 30 minuten. En jawel…ik kan een zweetsessie afvinken na een half uurtje.

Dag 7: Ik volg een business coachingstraject dit jaar, en mijn coach mailde mij op vrijdag met de vraag: “ik ben benieuwd wat jij dit weekend voor jezelf gaat kiezen”. Die vraag komt naar aanleiding van haar tekst waarin ze vertelt over hoe zij zelf keuzes maakt over hoe haar tijd wordt ingedeeld. Want als je zelf geen keuze maakt, wordt er voor je gekozen met het resultaat dat er weinig over blijft voor jou. Dat zet me aan het denken, want zeker in het verleden was dit ook bij mij het geval. Vandaag maak ik de keuze om heerlijk in het zonnetje te gaan wandelen met Roos. Samen lachen, liedjes zingen en kusjes geven.
Later die middag loop ik samen met mijn vriendin een rondje hard. Of nou ja rondje…13 km. Verste ever! Trots op ons.
Bij thuiskomst heeft Anne Bart een makkelijke maar smakelijke mix gemaakt van allerlei groentes en kikkererwten. Dit plantaardige eten begint ons goed te bevallen!

Dag 8: Laat ik heel eerlijk zijn…ik ben er nu wel even klaar mee om volgens een schema te eten. Hoewel het schema helemaalniet strikt is en genoeg ruimte laat voor eigen invulling, merk ik dat ik gewoon

weer eens zin heb in wat anders. Rijst of quinoa ofzo. En een ei. Of een stukje vlees. Of een broodje met avocado en kipfilet.
Vandaag dus ff doorbijten. Lekker getraind, en we zijn er bijna. Wat trouwens érg helpt bij het volhouden is dat we beiden toch echt wel verschil merken. Scherper in ons hoofd en energieker. Lekker!

Dag 9: Een dag onderweg. Naar Ermelo voor een training en dat betekent dus: bakje mee. Inmiddels is het een aardige routine geworden. Een makkelijke salade met tomaten, spinazie, nigellazaadjes, wat olijfolie, eetlepel kikkererwten en een avocado en gaan met die banaan. De ochtend ontbeten met havermout voor een stevige bodem en eerlijk is eerlijk; het verzadigd allemaal prima. Deze hele “kuur” heb ik geen moment honger gehad. Toch nieuwsgierig wat ik zoals op een dag binnen krijg, kom ik uit op zo’n 1600-1800 kcal. Dikke prima dus. Heel anders dan 3 shakejes op een dag met alleen maar groentes.

Dag 10: Ja! We did it 🙂 Vandaag de laatste dag. Best lekker om morgen weer een eitje te eten bij het ontbijt, maar we gaan dit zeker vaker doen. Deze 10 dagen waren nodig om de lever de switch te laten maken naar een goede ontgiftingsmodus. Maar na deze 10 dagen kunnen we dit zelf goed oppakken door een paar dagen in de week plantaardig te eten en een aantal dagen niet.

Conclusie:
Ik ben absoluut enthousiast over dit protocol. Het geeft veel ruimte voor eigen invulling en creativiteit in de keuken én (en dat vond ik zelf een van de belangrijkste punten om te testen), ik heb geen dag honger gehad. Ik was scherp in mijn hoofd, kon goed voluit trainen en (leuke bijkomstigheid): was ook nog 2 kg lichter aan het eind van de 10 dagen.

Het gaf mij bovendien een cold turkey break van oude patronen van de feestdagen, wat voor mij persoonlijk goed werkte. Mijn motivatie om vol te houden was hoog genoeg, omdat ik dit écht zag als een “goede” variant van een detoxkuur en graag dit zelf wilde ervaren. Daardoor was “er mijn eigen draai aan geven” geen optie.

Als ik “voor” en “na” vergelijk, dan merken zowel Anne Bart als ik, dat we na de kuur ons fitter voelden, meer energie ervaarden en dit goed vol te houden is. Wat ik zelf tof vond was om zo “noodgedwongen” vegetarische en soms veganistische gerechten te kunnen verzinnen.
Het protocol wordt momenteel nog door Remco gefinetuned voordat het definitief op de markt komt voor consumenten. De verwachte lanceren staat nu gepland in mei. Wanneer dat zo is, ga ik hier zeker mee aan de slag ook voor clienten.

Voor nu heb ik alvast een leuk receptenboekje voor jou gemaakt die je hier gratis kan downloaden.
Veel plezier ermee!

Ja! Ik ontvang graag de vegetarische en veganistische recepten