Neurotransmitters, wat zijn het en wat kan ik er mee?

Ken je de Disney film "Inside Out"? Ofwel "Binnenstebuiten"? Dat gaat over de poppetjes in het hoofdkwartier (ons hoofd), die het lichaam aansturen en gedrag beïnvloeden. Die poppetjes zijn neurotransmitters. Een essentieel onderdeel van mijn adviezen. Maar wat zijn het nou eigenlijk, en wat kan je er mee? Dat lees je in deze blog.

Als PNEI-therapeut, kijk ik naar de mens als totaalplaatje en daarmee vanuit verschillende invalshoeken naar hoe je zo sterk, energiek en veerkrachtig door het leven kan gaan.
Een van deze invalshoeken is een neurotransmitterprofielbepaling.
Een wat?? Ja, ik kan me voorstellen dat dat nou niet direct tot je verbeelding spreekt.

Daarom neem ik je mee naar het begin:

Wat is een neurotransmitter?
Neurotransmitters zijn aminozuren (eiwitten), die werken als boodschapper. De biochemische equivalent van onze emoties, gevoelens en gedachtes. Een overvloed of juist een gebrek aan één of meer aminozuren kan leiden tot de verstoring van de balans tussen de hersendelen en hun functies.

Aangezien wij mensen zo’n 100.000 biljoen cellen hebt, kan je je vast voorstellen dat het belangrijk is dat deze boodschapperstofjes de boel goed aansturen. Dat ze in balans zijn.
En dat als je misschien eigenlijk helemaal niet zo lekker in je vel zit, een disbalans ook een reden kan zijn.

Hoe weet ik dan of ik een disbalans heb of niet?
Dat kan je in kaart brengen met een neurotransmitterprofielbepaling. Het doel van deze  profielbepaling is om een inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van jouw neuro-biochemische systeem. Ofwel, om inzicht te krijgen in hoe goed jouw hersenen de rest van je lichaam momenteel aansturen.

Bij iedere neurotransmitter horen een aantal kenmerken.  Door het herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitters in de basis,  kan het totaalplaatje van hoe veerkrachtig jij bent, worden hersteld.

Welke neurotransmitters worden dan bepaald?
Er worden 4 dominante neurotransmitters bepaald. Namelijk dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine. Hieronder zie je beknopt een overzicht waarvoor ze dienen (in de “gekleurde” rijtjes), en welk gedrag kenmerkend is bij een tekort (het rijtje in de witte kolom).
Goed om te weten hierbij,  is,dat je van nature bijvoorbeeld heel typerend een serotonine natuur kan hebben, waarbij je heel positief bent als je goed in je vel zit, en graag onder de mensen bent. Maar dat je tegelijkertijd op dit moment daar óók klachten op kan ervaren in die zin dat je eigenlijk een korter lontje hebt dan je zou willen, en veel liever alleen bent in plaats van onder de mensen.
En niet iedereen herkent zich in alle punten. Dat hoeft ook niet. Want ieder mens is uniek.

Het is een dynamisch proces, dat diverse factoren heeft die dit kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan stress, voedingsfouten en darmgezondheid.

Hoe werkt dan zo’n bepaling?
De neurotransmitterprofielbepaling bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt jouw “kracht” of “natuur” bepaald. Ofwel: wat is typerend voor jou als jij helemaal lekker in je vel zit. In het tweede deel worden tekorten bepaald. Deze 2 samen resulteren in een bepaalde eindscore die weergeeft hoe veerkrachtig jij nu bent.

Deze bepaling volgens Braverman is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen over de laatste 50 jaar. Het combineert kennis uit observatie en experimenten die wereldwijd gepubliceerd zijn, maar ook gereviewed door vooraanstaande neurowetenschappers, en bevestigd in klinische settings.

De uitslag van de test, aangevuld met een uitgebreide intake waarin o.a. voedingsdagboek, medische geschiedenis en lifestyle naar voren komt, vormt de perfecte basis voor maatwerkadvies dat er voor zorgt dat jij weer gauw letterlijk en figuurlijk lekker in je vel komt te zitten.

En jouw “hoofdkwartier” de boel weer goed aanstuurt.

Herken jij bepaald gedrag of emoties? En ben jij geïnteresseerd in jouw neurotransmitterprofiel en een op maat gemaakt advies om deze weer in balans te krijgen?
Laat dan hier jouw naam en email achter en ik neem vrijblijvend contact met jou op.

Ja! Ik ben geinteresseerd in een neurotransmitterprofielbepaling