Bottenbouillon - Mariska de Vries

Bottenbouillon

Ingrediënten

bullet-point_roze
1 kg runderbotten (schotsehooglanders.nl)
bullet-point_roze
2 eetlepels appelazijn (essentieel om de mineralen goed te kunnen onttrekken)
bullet-point_roze
1 schenkel
bullet-point_roze
2 pepers (optioneel)
bullet-point_roze
1 winterpeen in grove stukken
bullet-point_roze
Keltisch zeezout
bullet-point_roze
1 prei, grofgesneden
bullet-point_roze
2 uien in grove stukken
bullet-point_roze
1 bosje tijm
bullet-point_roze
6 blaadjes laurier, in stukjes gescheurd

Gebruik vlees en botten van grasgevoerde en biologische dieren, die bevatten meer mineralen en omega-3 vetzuren. De beste delen van een dier om in je bouillon te verwerken zijn de voeten, de kop en nek, gewrichten en huid, omdat zich daar het meeste bindweefsel bevindt. De botten met kraakbeen geven het meeste gelatine. Zorg in ieder geval dat er naast botten met vlees (zoals rib) dus ook schenkel en mergpijp bij zitten. Mergpijp geeft smaak en juist in beenmerg zitten specifieke nutriënten die heel voedzaam zijn.

Vaak wordt geadviseerd de botten eerst een uur onder water te laten staan met een scheut azijn; dat helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Ook kan je, voor je de soep laat pruttelen, ze kort aan de kook brengen met een scheut (appel)azijn en daarna het vuur laag draaien.

Voeg dan de groenten toe en breng het zachtjes aan de kook.

Als je de botten aan de kook brengt komt er schuim omhoog. Dat kan je je er het beste afscheppen omdat dat een vieze smaak kan geven. Vervolgens kan je specerijen toevoegen.

 

Daarna is het een kwestie van zachtjes laten sudderen. 2 uur is genoeg voor visbouillon, 8 uur voor kip, vleesbouillon het liefste minimaal 12 uur, tot wel 72 uur.

Daarna zeven en af laten koelen en eventueel in meerdere porties verdelen en invriezen. Door een grote hoeveelheid te maken, kan je voor een aantal weken je voorraad bouillon al invriezen.

Extra tip: Gebruik een slowcooker. Daar kan je alle ingrediënten gewoon in doen en aanzetten zonder dat je er verder nog naar om hoeft te kijken.
Deze bouillon kan je ook goed gebruiken als basis voor andere soepen. Ik kook er bijvoorbeeld mijn boerenkoolstamppot in.

Of als basis voor een kipcurry bijvoorbeeld. Dan kan je de bouillon van kipkarkassen en –botten maken.

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders